T K

Otokoç Otomotiv - Bulut Video Konferans

Proje İçeriği

Otokoç Otomotiv bugün; Türkiye’de 36 şube (19 Otokoç, 17 Birmot), 72 Avis, 44 Budget ve 18 yurt dışı kiralama ofisi ile hizmet veriyor. Böyle geniş bir coğrafyada hizmet veren şirketimiz için iletişim son derece önemli. Çeşitli toplantıların yapılması, ortak çalışma ekiplerinin bir araya gelmesi, yönetimin tüm çalışanları ile yüz yüze bir araya gelip sesini duyurabilmesi için şirketimizde uzun yıllardır Video Konferans sistemleri kullanılmaktaydı. Eskiyen sistem, yurt içi ve yurt dışından bağlanma zorlukları gibi sebepler ile sistemimizi yenilemeye karar verdik. 2017 ortasında başladığımız projemizde farklı firmaların on premise ve cloud çözümlerini değerlendirdik. Değerlendirme süreci sonunda cloud video konferans hizmeti sunan İngiltere menşeili BlueJeans firması ile çalışmaya karar verdik. Yurt içinde ve yurt dışında herhangi bir yerden, herhangi bir mobil cihaz ile (laptop, tablet, smart phone vb.) anında video konferans yapabilir duruma geldik. Yine İstanbul'daki genel müdürlüğümüzde ve büyük şubelerimizde 50+ civarında oda tipi cihaz da sisteme entegre durumdadır. Proje sonrası BT departmanı olarak bu iş için ayırdığımız destek eforu azaldı. Daha kapsamlı raporlamalar alabilir ve yönetime sunabilir hale geldik.


Projenin Amacı

Mevcut video konferans sistemimiz eskimiş ve donanımsal olarak yetersiz duruma gelmişti. Bu süreci iyileştirmek için bu projeyi gerçekleştirdik.


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Projemizde, cloud teknolojilerini video konferans teknolojileri birleştirerek iletişimi güçlendirdik.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Projemiz, Otokoç Otomotiv çatısı altındaki bütün mavi ve beyaz yaka personellerimize katkı sağlamıştır.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

1 Ocak 2018 - 31 Ağustos 2018 tarihleri arasındaki veriler göz önüne alındığında aşağıdaki rakamlara ulaşılmaktadır. %95 müşteri memnuniyeti (%69 Çok İyi, %21 İyi, %5 Orta) sağlanmıştır. 17 farklı ülkeden ve 32 farklı şehirden katılım sağlanmıştır. Toplam 2.677 katılımcı ile 88.622 dakika görüşme yapılmıştır. Yaklaşık $81.722 seyahat masrafından tasarruf edilmiş, 98 ton karbon emisyon salınımı engellenmiştir. Katılımcıların %82'si Desktop/Laptop, %11'i mobil cihaz, %7'si oda sistemlerinden video konferansa katılım sağlamıştır.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Mevcut video konferans sistemimiz eskimiş ve donanımsal olarak yetersiz duruma gelmişti. • Yeni sistemin getirdiği yüksek kaliteli video konferans hizmeti • Aynı anda video konferans sistemine katılan parti sayısının yükseliyor olması • Cloud olarak kolay devreye alma yapısı, • Kullandığın kadar ödeme sistemi, (diğer on prem sistemlerin yüksek maliyetli oluşu) • Yurt dışı iştiraklerimiz ile sorunsuz görüşebilme • Eş zamanlı sunum/ekran paylaşma imkanı • Görüşmeyi kaydedip eğitim vb. için tekrar paylaşma imkanı üst yönetimimizden destek alma konusunu çok hızlı halletmemize olanak tanıdı.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Otokoç Otomotiv Bilgi İşlem Departmanı Onur Özatalay - Sistem ve Alt Yapı Müdürü Deniz Geçgel - Ağ ve Güvenlik Yöneticisi Kemal Kuzucu - Sistem Kıdemli Uzmanı Murat Öztop - Ağ ve Güvenlik Kıdemli Uzmanı Erkan Kılıç - Sistem Uzmanı Volkan Taban - Bilgi İşlem Destek Uzmanı Ahmet Bozkurt - Bilgi İşlem Destek Uzmanı Yusuf Konya - Bilgi İşlem Destek Uzmanı


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Arkadin Türkiye - Türkiye Tedarikçisi BlueJeans - SaaS Video Konferans Cloud Servis Sağlayıcısı


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Projemiz bulut tabanlı çalışmaktadır. Özel olarak donanım gereksinimi bulunmamaktadır. Sadece mevcutta bulunan cihazlara video konferans sistemine ait programın kurulması yeterlidir. Bununla birlikte, kullanıcılarımızın katılım sağladığı donanımlar aşağıda belirtilmiştir. %82 Kullanıcı Bilgisayarı (Desktop, Laptop) %11 Mobil Cihaz (Akıllı Telefon ve Tablet) %7 Oda Tipi Cihaz (Cisco, Polycom, Yealink)